Skuid Lightning: Can't close Template Popups (Custom & Standard)

  • 1
  • Problem
  • Updated 11 months ago
  • Solved
I noticed that after update, you're unable to close popups from Templates. Regular popups can close just fine; however, even including a button in the custom template popup with action 'Close All Popups' doesn't close it.

Video below shows the behavior on two separate pages with both a custom & standard layout template. 

Photo of Erik Wahlberg

Erik Wahlberg

  • 2,406 Points 2k badge 2x thumb

Posted 2 years ago

  • 1
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
Sorry to hear this inconvenience.
What version of Skuid are you running?
Does it work if you remove the Rich text from the pop up? We've been having problems with that in some cases.
Photo of Erik Wahlberg

Erik Wahlberg

  • 2,406 Points 2k badge 2x thumb
No worries still a ~month off from tentative launch. We're running Skuid Version 11.0.1

Removed the rich text but it still wouldn't let me close either popups. Worthy of note, within page is when it's having issues but when generating a preview it works fine. I feel like that's common across a many of the issues I've noticed.
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
Is your page being used as a page include? What is the difference in your org between being within the page and when you generate a preview?
Photo of Erik Wahlberg

Erik Wahlberg

  • 2,406 Points 2k badge 2x thumb
The page is being used as a Skuid Component within a Lightning Detail Page. Below is a quick run through of how it's embedded in page & difference between the two.

Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
It looks like it has to do with Lightning. I'll do some further research. Thank you for clarifying
Photo of Erik Wahlberg

Erik Wahlberg

  • 2,406 Points 2k badge 2x thumb
No problem, let me know if you need any additional information
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hello folks! I've run into the same issue. Template popups from a field editor are non-responsive. In my example I'm launching from a Skuid Lightning Component on a Contact detail page. It's a simple salutation, firstname, lastname template with popup.
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
What version of Skuid are you running on? I'm able to have this work on 11.1.10. Also, what syntax are you using? I'm using two brackets like {{Name}}
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hi Stephen,

Yes, I'm on 11.1.10 - I've created a new page with just the template popup and still having the issue - here's my XML:

<skuidpage unsavedchangeswarning="yes" personalizationmode="server" showsidebar="true" useviewportmeta="true" showheader="true">
    <models>
        <model id="NewModel" limit="1" query="true" createrowifnonefound="false" datasource="salesforce" sobject="Contact">
            <fields>
                <field id="FirstName"/>
                <field id="Name"/>
                <field id="LastName"/>
                <field id="Salutation"/>
            </fields>
            <conditions>
                <condition type="param" value="id" field="Id" operator="=" enclosevalueinquotes="true"/>
            </conditions>
            <actions/>
        </model>
    </models>
    <components>
        <basicfieldeditor showheader="true" showsavecancel="true" showerrorsinline="true" uniqueid="sk-Qfs-200" mode="read" model="NewModel">
            <columns>
                <column width="100%">
                    <sections>
                        <section title="Contact Details" collapsible="no">
                            <fields>
                                <field uniqueid="sk-Qfs-272" type="COMBO" editmodebehavior="autopopup">
                                    <label>Template Field</label>
                                    <template>{{FirstName}}{{LastName}}{{Salutation}}</template>
                                </field>
                            </fields>
                        </section>
                    </sections>
                </column>
            </columns>
        </basicfieldeditor>
    </components>
    <resources>
        <labels/>
        <javascript/>
        <css/>
        <actionsequences uniqueid="sk-Qfs-286"/>
    </resources>
    <styles>
        <styleitem type="background" bgtype="none"/>
    </styles>
</skuidpage>
Cheers!

Louis
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Here's a gif:

Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Any updates on this folks?
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
Thanks for providing the XML. I've been able to have that work on 11.1.13. Are your themes out of date? I've got a sneaky suspicion that is what is the problem here.

Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hi Stephen, I've updated to 11.1.13 and updated the themes and I'm still having the issue. I've granted login access if you want to have a nose? (Org: 00D1r000001mD3h )
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
I logged in remotely to the Org you provided, made the page Test, selected a random ID, and found this functionality working in your org. What browser are you on? I'm running google chrome
Photo of Erik Wahlberg

Erik Wahlberg

  • 2,406 Points 2k badge 2x thumb
I believe this issue is only apparent when the Skuid page is used within a lightning component. We have the same page in SF classic and closing the popup works fine but that same page through a lightning component does not. 
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
What are your steps to repro in your own org?
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hi Stephen, yes - as Erik says - this is where you use the standard Skuid Lightning Component. If you're able to access a Contact in that org I provided access to, you'll see that I've added your Test page and the template does not work. If you instead preview the page it works fine.
(Edited)
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Yo! Any updates on this?
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
I no longer have access to your org. I'll happily check again to see if I can replicate it. Before, I was never able to see what you were seeing.
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hi Stephen - I've granted access again. If you take a look at a Contact (in Lightning) and try and edit the address template, for example - then you should see it. Cheers!
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hey Stephen - did you see that I granted access again? Were you able to see the issue this time? Cheers!
Louis
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
I've been able to see the issue in your org. Now I'm attempting to reproduce it in my own org. Thank you
(Edited)
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
It appears there's an issue in how we are being able to close pop ups generated by attempting to edit a template field in lightning. I am logging this as a known issue in our tracking system so I will archive this ticket here. There is not a target date for getting this issue addressed yet but our devs are aware of it.
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Awesome - cheers Stephen :)
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
Hello! I'm still having this issue in our old skuid pages, but if I test on a new page the issue goes away. Is there an XML change I can make on the old pages to fix this? Would you mind checking with the developers? We're not in a position to rebuild the old pages from scratch. Thank you!
Photo of Louis Skelton

Louis Skelton

  • 5,500 Points 5k badge 2x thumb
I'm on 11.2.9
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
I'm not aware of any direct XML fixes you can do to make this work. I believe the fix is actually in the Skuid code
Photo of Stephen Sells

Stephen Sells, Alum

  • 17,326 Points 10k badge 2x thumb
Official Response
Hello Skuid Community ~

This has been addressed in the new Millau 11.2.5 release which is now available on the Skuid Releases page.

As a reminder, Salesforce does NOT allow reverting back to prior versions of managed packages. Skuid always recommends installing new versions in a non-business critical sandbox environment to test all mission critical functionality before installing into a production environment. We also recommend that you update out of date themes when you upgrade.